BÜYÜK TÜRKİYE EKONOMİSİNİ BİRLİKTE OLUŞTURACAĞIZ
17.02.2012
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ''güçlü sermaye şirketleri'', ''şeffaf bir ticari alan'' ve ''büyük Türkiye ekonomisi''ni birlikte oluşturacaklarını belirterek, ''2023'te 500 milyar dolar ihracat hedeflerken, şeffaf olmayan şirket yapılarıyla bunu sağlamak mümkün değil'' dedi.
Yazıcı, İktisadi Araştırmalar Vakfınca düzenlenen ''Yeni Ticaret Kanununun Değişen Hükümleri ve Uygulamadaki Yansımaları'' konulu seminerde, yeni TTK'nın yasalaşma sürecine ilişkin çalışmaların uzun sürdüğünü kaydetti.
Kanunun yürürlüğünün, tasarıda öngörülenden daha uzun süre ötelenmesinin, tartışarak, hedeflenen noktaya varışa engel teşkil edecek durumların gözden geçirilmesi olduğunu dile getiren Yazıcı, tartışmalarda daha çok eleştirilere ağırlık verildiğini, ancak bunun da faydalı olduğunu söyledi.
Yazıcı, kanunun tanıtılması ve piyasanın aktörleriyle görüş alışverişinde bulunmak amacıyla toplantılar düzenlediklerini anlattı.
Eleştirileri önemsediklerini ifade eden Yazıcı, ''Bu kanun, kutsal kitap değil. Ama, 'Bu kanun, bizi perişan edecek' şeklinde nitelemeyi de hak eden bir kanun değil'' dedi.
Yazıcı, ikincil düzenlemelere ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirerek, kanunun denetim alanında yenilikler içerdiğine değindi.
Yeni TTK'nın 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğini hatırlatan Yazıcı, ''Herkes, hesabını, kitabını buna göre yapsın'' dedi.
Yazıcı, Türkiye'nin geleceği açısından kanunun yürürlüğe girmesinin önemli olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin ticari açıdan ''en kolay'' ve ''en güvenilir'' ülke olmasını hedeflediklerini söyledi.
Hayati Yazıcı, ''Biz, bu kanunla güçlü sermaye şirketleri, şeffaf bir ticari alan ve büyük Türkiye ekonomisini birlikte oluşturacağız. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflerken, şeffaf olmayan şirket yapılarıyla bunu sağlamak mümkün değil'' diye konuştu.