Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 28 Ağustos 2012 tarihli ve 28395 numaralı Resmi Gazete'de "Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik"i yayımladı. Aşağıda yönetmeliğin önemli hususları soru cevap şeklinde kısaca özetlenmiştir. Yönetmeliğe ve yönetmeliğin ingilizce özetine ekteki dokümanlardan ulaşabilirsiniz.
Hangi Şirketler Yıllık Faaliyet Raporu Hazırlayacak?
Bu yönetmelik şirketlerin ölçeklerine bakılmaksızın tüm anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yıllık faaliyet raporlarını ve şirketler topluluğunda ana şirketin yıllık faaliyet raporunu kapsamaktadır. Diğer bir deyişle şirketlerin bağımsız denetime tabi olması hususunda tanımlanan ölçütler, yıllık faaliyet raporlarının hazırlanmasında tanımlanmamıştır.
Yıllık Faaliyet Raporu Ne Zaman Hazırlanmalı?
Yıllık faaliyet raporu ilgili olduğu hesap döneminin bitimini izleyen iki ay içinde hazırlanır.
Yıllık Faaliyet Raporunu Kim Hazırlayacak ve Onaylacak? Bu Rapor Kime Sunulacak?
Anonim şirketlerde yönetim kurulu, limited şirketlerde ise müdür veya müdürler kurulu yıllık faaliyet raporunun düzenlenmesinden ve genel kurula sunulmasından sorumludur. Bu husus raporun şirket içi kaynaklar veya şirket dışı hizmet sağlayıcılar tarafından hazırlanmasını engellemez. Ancak raporun nihai sorumluluğu ilgili yönetim organının üstündedir. Bu sorumluluk devredilemez.
Hazırlanan rapor şirketin yönetim organı başkanı ve üyeleri tarafından imzalanarak onaylanır. Yönetim organı üyelerinden herhangi birinin yıllık faaliyet raporunda yer alan bilgilerle ilgili farklı görüşte olması halinde, itiraz ettiği hususlar gerekçeleri ile birlikte yıllık faaliyet raporunda belirtilmelidir.
Hazırlanan yıllık faaliyet rapor genel kurula sunulur.
2012 Yılı İçin Faaliyet Raporu Hazırlanacak mı?
2012 yılı için faaliyet raporu bu yönetmelik kapsamında hazırlanacaktır. Yönetmelikte belirlenen takvim doğrultusunda hesap dönemi 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren şirketler 2012 yılı faaliyet raporunu 28 Şubat 2013 tarihine kadar hazırlamak durumundadır. Bu tarihten sonra hazırlanan raporlar da geçerli olacaktır. Ancak bu gecikme dolayısıyla ortaya çıkabilecek zarardan raporu düzenlemek durumunda olan yönetim organları sorumlu olabilecektir.
Faaliyet Raporunun İçeriği Ne Olmalı?
Yönetmelik yıllık faaliyet raporunda bulunması gereken asgari içeriği tanımlamıştır. Buna göre yıllık faaliyet raporu aşağıda gösterilen bölümlerden oluşur:
a) Genel bilgiler,
b) Yönetim organı üyeleri ile üst düzey yöneticilere sağlanan mali haklar,
c) Şirketin araştırma ve gelisştirme çalışmaları,
ç) Şirket faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmeler,
d) Finansal durum,
e) Riskler ve yönetim organının değerlendirmesi,
f) Diğer hususlar.
2012 Dönemine İlişkin Faaliyet Raporunda Kullanılacak Mali Tabloların Muhasebe Standartları Ne Olacak?
2012 yılı hesap dönemine ait yıllık faaliyet raporunda yer verilecek finansal bilgiler, eski TTK uyarınca düzenlenen mali tablolara dayandırılacak. 2012 yılı geçiş yılı olması nedeniyle 2013 yılında bağımsız denetime tabi şirketler de 2012 yılı faaliyet raporunda eski muhasebe standartlarına göre hazırlanan mali tablolara göre bilgi sunacaklar.
Bağımsız denetime tabi şirketler 2013 dönemine ilişkin yıllık faaliyet raporlarında yer vereceği finansal bilgileri ise Türkiye Muhasebe Standartları'na uygun olarak hazırlanmış ve denetlenmiş finansal tablolara dayandıracaktır.